Acne

Wat is acné?

Acne is een huidaandoening waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. Acne wordt ook wel “jeugdpuistjes” genoemd maar dat is niet helemaal juist want deze huidaandoening kan zich ook bij volwassenen voordoen. Je hebt vele vormen van acne maar de meest voorkomende is Acne vulgaris. Vulgaris is het Latijnse woord voor “gewone”. Acne kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de een blijft het bij een onopvallend puistje en bij de ander is het een uitgebreide aandoening met pukkels en puistjes in het gezicht. Ook komt acne voor op rug en schouders, in de hals of nek. In ernstige gevallen, maar ook in lichtere gevallen, kan acne blijvend littekens veroorzaken. Alhoewel het niet om een levensbedreigende afwijking gaat, kan acne zeer verstorend en verminkend zijn en kan het iemands leven behoorlijk beïnvloeden.

 

Hoe ontstaat acne?

Acne is een aandoening van de talgklieren. Vlak onder de huid zitten talgkliertjes die en soort vet (sebum) afscheiden, om de huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging. Wordt er te veel sebum gemaakt, dan kunnen de talgkliertjes verstopt of ontstoken raken. Kenmerkend is een vette huid met witte bolletjes of zwarte puntjes. Deze white en black heads worden ook wel mee-eters genoemd en zijn in feite kleine propjes die de afvoergangen van de talgklieren afsluiten.

Onder invloed van hormonen ondergaat de huid in de puberteit allerlei veranderingen, waardoor de talgklieren in het gezicht , maar ook op de rug en de borst groter worden en meer huidsmeer produceren. Bovendien wordt de talg wat dikker van samenstelling, waardoor deze moeilijker naar de huid kan worden afgevoerd. Door de grotere talgproductie, de dikkere talg en door verhoorning van de uitvoergang van de talgklier wordt deze extra nauw. Daarnaast zetten bepaalde bacteriën die zich in de talgklier bevinden de talg om in vrije vetzuren, die door de wand van de verstopte talgklier heendringen en een ontsteking kunnen veroorzaken. Hierdoor ontstaan puistjes.

 

Hoe is acne te behandelen?

Acne ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit en de hevigheid kan zeer variëren. Belangrijk is wel om niet aan de puistjes te krabben of uit te knijpen want dit werkt ontstekingen in de hand. Tevens kunnen hierdoor littekens ontstaan. Een behandeling tegen acne vraagt om tijd en geduld en moet regelmatig plaatsvinden bij een schoonheidsspecialiste of dermatoloog.

 

Wat kan je er zelf aan doen?

Ga vooral niet aan de mee-eters en puistjes zitten. Acne kan hierdoor verergeren en de kans op ontstekingen vergroot. Was dagelijks voorzichtig de huid met lauwwarm water of een milde gel en dep de huid voorzichtig af met een zachte handdoek. Probeer de huid zo schoon mogelijk te houden en verstop de acne niet onder een laag make-up. Hierdoor raken de poriën afgesloten waardoor er meer puistjes kunnen ontstaan. Zonlicht heeft een positieve invloed op de huidskleur maar de acne blijft. Je mag in de zon maar overdrijf dit niet. Sauna’s verhogen het ontstekingsrisico. Heb je een aantal verschillende crèmes tegen acne geprobeerd maar heeft dit geen of nauwelijks effect raadpleeg dan de huisarts. Hij kan een crème/gel/medicijnen op maat voorschrijven of in ernstigere gevallen doorverwijzen naar een dermatoloog.

 

Wat kan Uw bionome schoonheidsspecialiste doen?

Eerst moet de graad van acne worden vastgesteld. En aan de hand hiervan zal de schoonheidsspecialiste een aantal vragen stellen over de mogelijke oorzaken van de acne en de bereidheid om een langdurige samenwerking aan te gaan. Een eenmalige behandeling heeft geen resultaat en is zonde van het geld. Tevens zal de behandeling thuis moeten worden voortgezet met de juiste producten. Indien de graad van de acne zo ernstig is zal zij de patiënt doorverwijzen naar de huisarts of dermatoloog. Een standaard acne behandeling zal o.a. bestaan uit het reinigen van de huid en een fruitzuurmasker om de dikke hoornlaag te verdunnen. Daarna kan begonnen worden met het goed schoonmaken van de huid. Afsluitend met reinigend masker.


Tiener(acne)behandeling (45 min.)

Voor slechts € 28,50 (tot 18 jaar)
oppervlakte,- en dieptereiniging

verwijderen onzuiverheden

masker

Liposome tea-tree ter afsluiting

(aanschaf voor thuisgebruik € 30,50)Geldig tot 31-12-2015

 

Anti( acne)behandeling (60 min.)

Voor slechts € 50,00
oppervlakte,- en dieptereiniging

verwijderen onzuiverheden

Fruitzuurmasker

masker

(aanschaf voor thuisgebruik

Cleansing gel+lotion+liposome € 90,00)


Geldig tot 31-12-2015

  

Uw Salon voor huidverzorging & Acne